Meteen naar de inhoud

Praktijkonderwijs online aanbieden: hoe wij het ambacht Shiatsu via Moodle overbrengen

Praktijkonderwijs online aanbieden via Moodle komt meer voor dan je wellicht zou denken. Beroepsopleiding Iokai Shiatsu is een van deze organisaties.

Stichting Mnet Benelux is erg blij met deze community bijdrage. Wil je weten waarom? Lees dan snel hieronder verder.

Wat is Iokai Shiatsu?

Iokai Shiatsu, een manuele therapie afkomstig uit Japan, wordt van oudsher in een zogeheten dojo overgedragen, van meester op leerling. Traditie is belangrijk, voelen is belangrijk, zelf onderzoeken en ervaren wat het effect van hetgeen je voorgedaan wordt op de mat is belangrijk. Praktijkonderwijs pur sang, met een stevige theoretische onderbouwing die ook in de dojo wordt onderwezen.

Moodle als plek voor lesmateriaal en discussie

In contrast hiermee namen wij vier jaar geleden binnen de Beroepsopleiding Iokai Shiatsu, praktijkonderwijs voor volwassenen op HBO-niveau, Moodle in gebruik. In eerste instantie als plek waar we enkele video’s en opdrachten aanboden, gaandeweg is onze leeromgeving uitgegroeid tot de plek waar studenten al hun lesmateriaal terugvinden, gezamenlijk op het forum over theorie-onderwerpen discussiëren, opdrachten maken, web-lessen volgen, hun studievoortgang bekijken, etc.

En toen kwam Corona….

Na twee lockdowns en een periode van lesgeven onder strikt Coronaprotocol zijn web-lessen via BigBlueButton vast onderdeel van het lesprogramma geworden. Tot en met december richtten deze online lessen zich met name op theorie-onderwijs, sinds januari bieden wij onze studenten wekelijkse praktijklessen aan, tot het moment dat het weer is toegestaan de dojo in te gaan.

Een blended programma om trots op te zijn!

Trots op ons blended learning programma, enthousiast over alle mogelijkheden van Moodle, de afgelopen jaren is de weg daarheen natuurlijk niet zonder hobbels verlopen. Studenten en docenten die hun weg moesten vinden, weerstand tegen online onderwijs bij een groep mensen die zo duidelijk vóór praktijkonderwijs kozen en nu opeens weer achter hun PC moesten kruipen, plug-ins en specifieke onderdelen die niet aansloten bij wat we wensten of verwachtten.

Wat kun je halen uit mijn presentatie?

Tijdens mijn presentatie ga ik in op hoe wij Moodle in gebruik genomen hebben en wat binnen onze praktijkgerichte opleiding wél en juist niet gewerkt heeft.

Tanja werkte ruim dertien jaar binnen VUmc Amsterdam binnen verschillende takken van het onderwijs: geneeskunde- en psychiatrie-onderwijs en de opleiding van PhD studenten in het Biomedisch veld. De inzet van e-learning en online toetsen als onderdeel van blended learning waren hierbij een constante factor. Behalve met Moodle, werkte zij ook met Blackboard, Fronter en Sakai; vergelijken van en uitproberen van de (on)mogelijkheden waren hierbij een interessante leerschool.

Sinds zij zich de laatste vijf jaar volledig op haar passie – shiatsutherapie en -onderwijs – richt, zet zij Moodle in om studenten van de vierjarige Beroepsopleiding Iokai Shiatsu een deel van het lesprogramma online te laten volgen, door middel van Moodle het blended learning pakket uit te breiden. 


Wil jij weten hoe Beroepsopleiding Iokai Shiatsu Moodle inzet in hun praktijkgerichte opleiding? Wat werkte wel, en wat juist niet?! Je vind Tanja in het programma om 11:30 uur in ruimte 1.

Meld je vandaag nog aan MoodleMoot Benelux Online van 16 maart 2021.

Wist je dat als je aanmeld voor de bijeenkomst van 16 maart 2021, je gelijk toegang krijgt tot alle presentaties van de editie van 9 oktober 2020!